Sery to temat, który jest raczej traktowany po macoszemu w naszym kraju i poza prawdziwymi ich miłośnikami, większość osób nie przykłada do nich większej wagi traktując je jako dodatek do kanapek. Oczywiście nie ma w tym nic złego, lecz jeśli lubimy takie sery, to świetnym miejscem do odwiedzenia może być dobra serowa restauracja w Warszawie. Gdzie powinniśmy jej szukać?
Gdzie szukać dobrej serowej restauracji w Warszawie?
Gdy interesuje nas serowa restauracja w Warszawie, to znalezienie jej nie należy do trudnych zadań, gdyż tego typu lokali w stolicy naszego kraju jest naprawdę niewiele. Jeden z nich jest położony praktycznie w samym centrum Warszawy, gdyż znajdziemy go na Nowym Świecie, czyli w częsci miasta, gdzie lokali takich jak restauracje jest naprawdę wiele.
Właśie na Nowym Świecie położona jest restauracja Bursztynowa, która jest nie tylko jedną z niewielu restauracji serowych w Warszawie, ale też w całej Polsce, gdyż w naszym kraju jest naprawdę mało restauracji w pełni poświęconych serom.
Co może zaoferować nam dobra restauracja serowa w Warszawie?
Oczywiście bardzo szeroki wybór serów. Bistro Bursztynowa specjalizuje się przede wszystkim w serach długodojrzewających, które mają za sobą leżakowanie trwające nawet do 3 lat, co nadaje im naprawdę niepowtarzalnego smaku, który jest nie spotykany w serach mających za sobą znacznie krótsze leżakowanie. Wybór takich serów jest naprawdę duży, lecz najważniejsze z nich to sery długodojrzewające Bursztyn, Rubin oraz Szafir, które są specjalnością serowej restauracji w Warszawie.
Sery te są naprawdę ważną częścią praktycznie każdego dania, nawet tych, które w teorii z serem mają niewiele wspólnego. Oprócz tego są bardzo ważną częścią desek serów, czy też francuskiego dania fondue, które opiera się na zestawie dodatków do maczania w rozgrzanym serze powoli gotującym się w specjalnie przeznaczonym do tego naczyniu, które utrzymuje odpowiednią temperaturę roztopionego sera, lecz nie spala go.