Zdrowa dieta ma wpływ na prace całego organizmu. To właśnie to, co znajduje się na naszym talerzu ma wpływ na zdrowie, samopoczucie i kondycję. Jedzenie reguluje wiele procesów zachodzących w ustroju. Chcąc zachować zdrowie i witalność na dłużej konieczne jest wprowadzenie zmian do swojej kuchni. Istnieje wiele produktów, które trzeba z niej wykluczyć, takie jak biała mąka, cukier i sól, a także lista takich, które warto jeść każdego dnia.
Olej z czarnuszki – jakie zdrowe oleje warto stosować w kuchni?
Smażenie, pieczenie, a nawet gotowanie często nie może obyć się bez oleju. Niestety wiele osób sięga po olej słonecznikowy, który nie ma dużej odporności na wysokie temperatury. Przez to podczas smażenia lub pieczenia może produkować szkodliwe dla zdrowia związki. Dodatkowo w porównaniu do innych olejów naturalnych jego skład wygląda naprawdę słabo. Jednak doskonale sprawdza się olej rzepakowy, z czarnuszki i lniany. Ten pierwszy świetnie sprawdza się do pieczenia i smażenia. Dwa kolejne polecane są do dań przygotowanych na zimno. Wszystkie te oleje dostarczają do organizmu cenne kwasy omega-3 i omega-6, co sprawia, że doskonale wpływają na pracę układu krwionośnego.
Przyprawy i nasiona, które warto jeść codziennie
W każdej kuchni koniecznie powinno pojawić się miejsce na przyprawy. Warto mieć pod ręką zarówno te świeże w doniczkach, jak i suszone, które można przechować w małych słoiczkach. Czemu przyprawy powinny znaleźć się pod ręką w czasie przygotowywania posiłków? Po pierwsze przyczyniają się do poprawienia smaku każdego dnia. Wydobywają głębie smaków jednak to nie wszystko – bogate są w cenne składniki odżywcze, które potrzebne są organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Warto pamiętać o tym, że niektóre przyprawy takie jak majeranek, tymianek, oregano i bazylia są w stanie poprawić prace układu pokarmowego i trawiennego. Dzięki temu zmniejszają ryzyko występowania wzdęć i zaparć po zjedzeniu niektórych potraw.
Zielenina – co powinno znaleźć się w Twojej diecie?
Na talerzach każdego powinna znaleźć się zielenina. Rukola, szpinak świeży, roszponka, kiełki rzodkiewki – to wszystko źródło cennych witamin z grupy B. Warto dodawać je do kanapek, sałatek i wielu innych dań.
Decydując się na wprowadzenie tych produktów do swojej kuchni można rozpocząć zmianę w sposobie odżywiania. Wystarczy naprawdę niewiele, by móc zadbać o siebie i pracę całego ustroju.